Sånn kommer dere trygt i gang med VR
Å ta i bruk VR-teknologi kan virke som et stort skritt for mange kommuner og institusjoner. Men med riktig forberedelse og opplæring kan overgangen bli smidig, og de ansatte kan bli komfortable med utstyret på kort tid.
Making View AS
22. okt. 2024
Den som aldri har vært i VR har en flott opplevelse i vente. Det første møtet med VR har som regel en heftig WOW-effekt på brukeren. Gi dem litt tid til å glede seg over denne nye, levende og effektive måten å lære på. I VR er det nesten som å være der på ordentlig!I begynnelsen er det naturlig at teknologien i seg selv får en del oppmerksomhet. Det tar litt tid å venne seg til å se 360 grader, å gripe virtuelle elementer eller å snakke med pasienter som er koblet opp til kunstig intelligens. Men det er ikke vanskelig. Å lære seg å bruke VR er omtrent like «vanskelig» som å lade og ringe med en mobiltelefon.
Tid og trygghet
Hva trenger du for å bli trygg på ny teknologi? Tid til å bli kjent med verktøyet er en klok investering. Det behøver ikke å ta mer enn noen minutter, men det kan være svært vel avendt tid.Denne artikkelen tar deg gjennom de viktige stegene som bør tas før simuleringene begynner, slik at alle ansatte føler seg trygge og selvsikre i bruken av VR-utstyret.
1. Skap en trygg og åpen atmosfære
Før de ansatte starter selve simuleringene, er det viktig å skape en trygg og åpen atmosfære. Noen vil kanskje føle seg litt ukomfortable med ny teknologi, mens andre kan være mer ivrige. Gjør det klart at VR er en læringsprosess og at det er helt greit å stille spørsmål eller be om hjelp underveis. La de ansatte prøve VR-brillene i sitt eget tempo, og gi rom for humor og nysgjerrighet. Av erfaring blir det både overraskelse og wow-rop under testing av VR.
2. Pakk opp og bli kjent med utstyret
Det aller første steget er å pakke opp VR-utstyret. Dette kan virke trivielt, men det er faktisk en viktig fase der de ansatte får muligheten til å gjøre seg kjent med utstyret visuelt og fysisk. La de ansatte få se og holde VR-brillene, kontrollene og eventuelle kabler. Oppfordre dem til å undersøke utstyret nøye, bli kjent med hvordan det ser ut, og hvordan det føles å holde kontrollene i hånden.Det kan være fint å se hvordan de justerer hjulet som regulerer størrelsen på hodefestet. At lyden kommer ut av hullene i bøylen som går forbi ørene. Hvordan de justerer lyden opp eller ned. Og hvor brillen blir ladet.
Ved å gi de ansatte tid til å bli kjent med utstyret, uten at det føles som et press for å prestere, blir barrierene for å bruke teknologien lavere. Dette kan også være et godt tidspunkt å samle de ansatte til en kort, uformell presentasjon om hva VR-brillene skal brukes til, og hvordan de vil kunne bidra til en bedre opplæring i deres fagfelt.
3. Titt på manualer og instruksjonsvideoer
En VR-brille er ganske selvforklarende. Likevel, for noen ansatte kan det være interessant å få tilgang til manualen. Making View har også laget instruksjonsvideoer for å gi en enkel innføring. Disse kan være til stor hjelp for å gi de ansatte en visuell forståelse av hvordan VR fungerer.
Å sette av tid til å gjennomgå disse ressursene er viktig for å sikre at alle ansatte har en grunnleggende forståelse av utstyret før de går videre til neste steg.
4. Utforsk kontrollene
VR-brillene kommer ofte med håndholdte kontrollere som brukes til å navigere i den virtuelle verdenen. Det er viktig at de ansatte får mulighet til å bli kjent med hvordan kontrollene fungerer før de starter selve simuleringen. La dem prøve de ulike knappene, kjenne og se at noen er buet innover, de andre utover. At pekefingrene har sin egen knapp foran.Når de begynner å titte inn i brillene etter hvert skal de også få se hva som skjer når de peker med kontrollene i VR-miljøet, og hvordan de kan samhandle med virtuelle objekter.
Dette gir brukerne en følelse av mestring før de går i gang med mer avanserte oppgaver i simuleringen. Kontrollene kan være litt uvante for noen, så det er viktig å gi rom for prøving og feiling. For hjernen kan det oppleves som litt uvant i begynnelsen at de ser fingrene gripe, holde eller peke inne i brillene, mens de i virkeligheten bare trykker på en knapp på håndkontrollene. Det tar litt øvelse å bli vant til dette, men snart er det en naturlig del av VR-treningen.
5. Praktiske tips for håndtering av VR-utstyret
Et viktig aspekt ved å bruke VR er riktig håndtering av utstyret. Her er noen viktige punkter:
Ikke legg VR-brillene i sola: Linser i VR-briller kan bli skadet av direkte sollys, og de kan også føre til at elektronikken overopphetes. Pass derfor på å oppbevare brillene i skyggen eller i et deksel når de ikke er i bruk. Dette sier for øvrig også brillene selv i fra om, når brukeren tar på seg brillene.
Hold utstyret rent: VR-briller brukes tett på ansiktet, så det er viktig å sørge for god hygiene. Bruk mikrofiberkluter til å rengjøre linsene, og desinfisering av overflater kan være nødvendig hvis mange personer deler utstyret. Brillene tåler også spritvask.
Justere stroppene: Sørg for at brillene sitter komfortabelt på hodet. Stroppene bør justeres for hver bruker for å sikre at synsfeltet er riktig og at brillene ikke er for stramme eller løse.
6. Start med de innebygde instruksjonene i VR-brillene
De fleste moderne VR-briller, som Pico eller Oculus, kommer med innebygde opplæringsprogrammer som gir brukeren en interaktiv innføring i hvordan man bruker brillene. Disse programmene tar brukeren gjennom alt fra å justere synsfeltet til å forstå hvordan man navigerer.
Når de ansatte har tatt på seg brillene, vil de få instruksjoner rett foran øynene på hva de skal gjøre. Her vil de ansatte også bli instruert i hvordan de skal "kalibrere" brillene ved å klikke på gulvet slik at brillene forstår hvor gulvet er, og om brukeren sitter eller står.
7. Tegne en sirkel – hva gjør en grid?
En viktig sikkerhetsfunksjon i de fleste VR-briller er det som kalles en "grid". Dette er et virtuelt gjerde som brukeren tegner rundt seg når de setter opp VR-systemet. Griden hindrer brukeren i å bevege seg for langt utenfor et trygt område, så hen ikke støter borti fysiske gjenstander i det virkelige rommet.
Når de ansatte setter på seg brillene, vil de bli bedt om å tegne en sirkel rundt seg på gulvet. Dette markerer det trygge området hvor de kan bevege seg fritt. Griden vises i VR som et gjennomsiktig gjerde, og den vil dukke opp når brukeren nærmer seg kanten av det trygge området. Å forstå hvordan griden fungerer gir trygghet, spesielt for nybegynnere, siden de kan fokusere på simuleringen uten å bekymre seg for å støte borti noe.
8. Making View hjelper deg i gang
For alle som bestiller VR-simuleringer fra Making View, er det godt å vite at de ikke står alene. Making View tilbyr både opplæring, nettmøte, implementeringsplaner og instruksjonsvideoer som hjelper dere med å komme i gang på en strukturert måte.
Disse implementeringsplanene inneholder alt fra teknisk oppsett av utstyret til pedagogiske tips om hvordan simuleringene best kan integreres i den daglige opplæringen. Videoene gir klare og enkle instruksjoner som hjelper de ansatte med å forstå hvordan de bruker VR-brillene, og hvordan de kan dra mest mulig nytte av simuleringene.Vi kan også hjelpe dere å komme på nett, så dere kan utnytte de mulighetene som bor i dette. Men husk at kursene er installer i hver enkelt brille, så det er ikke nødvendig å være på nett for å gå kurs alene. Når de ansatte er klare til å trene i VR sammen, må de kobles på internett.
9. Oppfordre til kontinuerlig utforskning
Når de ansatte har blitt kjent med VR-utstyret, er de klare til å gå inn i selve kurset. Dette veileder VR-brillen til.Når de ansatte er vel og vakkert i gang er det viktig å oppfordre dem til å bruke VR regelmessig. VR-simuleringer er ikke noe man mestrer på første forsøk. Jo mer de ansatte får øve, jo tryggere blir de. Sørg for at det finnes tid og muligheter til å utforske de ulike simuleringene i ro og mak.Av erfaring ser vi at der ledelsen gir ansatte VR-tid, gjerne til faste tider, øker kompetanse og faglig trygghet raskt.
Konklusjon
Å introdusere VR-teknologi er mye lettere når man har en plan for opplæring og trygg håndtering av utstyret. Ved å gi de ansatte tid til å utforske, bli kjent med kontrollene og forstå de enkle elementene, vil de føle seg mer selvsikre når de begynner på selve simuleringene.Med støtte fra Making View blir overgangen til VR blir både smidig og engasjerende. Vi gleder oss – gjør du?